Campanya Mundial per una profunda reforma del sistema d'institucions internacionals

...REFORMEM LES INSTITUCIONS INTERNACIONALS
english
français
español
català

altres idiomes
Adhereix-te a la CAMPANYA! Signa el MANIFEST!


Visita els UBUNTU's blogs!


7 d'octubre de 2013
Finançament Innovador per l'Agenda Post-2015: Les implicacions de la Taxa a les Transaccions Financeres

4 de juliol de 2013
Presentació de la campanya Tackle Tax Havens a Barcelona

17 de juny de 2013
Article en favor de la Taxa a les Transaccions Financeres
En les darreres setmanes la Taxa a les Transaccions Financeres està rebent continus atacs provinents del sector financer. La campanya mediàtica i de pressió als governs dels 11 estats membres de la Unió Europea que el passat mes de gener es van comprometre a implementar-la al 2014 a partir del Procediment de Cooperació Reforçada, està posant en dubte la voluntat d'aquests per a dur-la a la pràctica. En paral·lel, el debat sobre el destí dels fons recaptats continua estant sobre la taula.
Veure més
24 d'abril de 2013
Més enllà del 2015: Diàlegs sobre el futur de l'agenda del desenvolupament

20 d'abril 2013
El Fòrum UBUNTU al Fòrum Social Mundial 2013, Tunisia

8 d'abril de 2013
Investigació del CIPI sobre els comptes dipositats a paradisos fiscals

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, xarxa global que aplega més de 160 periodistes en 60 països, ha tingut accés a més de 2 milions d'arxius que revelen els secrets de més de 120.000 companyies i fideïcomisos ubicats a paradisos fiscals -principalment les Illes Verges i les Illes Cook-- al llarg de 30 anys.Veure més
3 d'abril de 2013
Nou Tractat sobre el Comerç d'Armes
L'Assemblea General de les Nacions Unides acaba de donar llum verda a una fita històrica: l'aprovació del primer Tractat sobre el Comerç d'Armes. Aquest tractat demostra, una vegada més, la necessitat de fomentar les Nacions Unides com a eix central de la governança mundial, així com la gran importància de l'acció de la societat civil per avançar en l'assoliment de fites d'aquest tipus.
Veure més
18 de febrer de 2013
Decàleg per fer front a la crisi: les persones primer

Intermón Oxfam, Greenpeace Espanya i Amnistía Internacional Espanya han presentat un 'Decàleg per fer front a la crisi: les persones primer', document que s'ha presentat a la Presidència del Govern i als Grups representats en el Congrés dels Diputats. El Fòrum UBUNTU es fa ressó de la inicitiva.
6 de febrer de 2013
11a Plenaria del Grup Pilot de Finançament Innovador al Desenvolupament

El Fòrum UBUNTU en condició de membre del Grup Pilot de Finançament Innovador al Desenvolupament participa en la 11a Plenaria que es celebra el dia 6 de febrer a Helsinki (Finlàndia). Entre les qüestions a debatir el finançament per garantir la seguretat alimentària mundial i el rol dels paradisos fiscals tenen especial rellevància. Pots trobar l'agenda de la reunió fent click aquí.
22 de gener de 2013
Una Taxa a les transaccions financeeres a la UE... per al desenvolupament?
Després de mesos de negociacions i diferents votacions en el si de la Unió Europea (UE) aquest matí el Consell d'Assumptes Econòmics i Financers de la UE (ECOFIN) ha votat a favor del 'Procediment de Cooperació Reforçada' per a una Taxa sobre les Transaccions Financeres (TTF). En paraules del comissari d'Assumptes Fiscals, Algirdas Semeta, 's'ha aconseguit una fita històrica'.
Veure més
10 de juliol de 2012
Nous mecanismes de finançament per al desenvolupament
El Departament de les Nacions Unides sobre Assumptes Econòmics i Socials ha publicat el seu Informe Econòmic i Social Mundial de 2012 amb el títol de A la recerca de nou finançament pel desenvolupament. El informe analitza i avalua els diferents mecanismes (entre ells la Taxa a les Transaccions Financeres i de Divises) que podrien arribar a recaptar més de $400.000 milions anuals per al desenvolupament. Pots consultar el informe aquí

Notícies Veure totes

11 maig 2012 — L’organització IT for Change, amb el suport d’Othernews i altres organitzacions, ha llençat el manifest Democratització de la Governança Global d'Internet que compta amb l’adhesió i el suport del Fòrum UBUNTU.
El text defensa i promou l’enorme potencial d’Internet com a agent a favor de la democràcia i el canvi social; i reclama les mesures adequades per assegurar-ne la seva governança democràctica i participativa, en línea del que va acordar la Conferència Mundial sobre la Societat de la Informació (2003 i 2005).
El manifest va dirigit a la propera reunió de la Comissió sobre Ciència i Tecnologia pel Desenvolupament de les Nacions Unides que es celebra a Ginebra el 18 de maig.
Us podeu adherir al manifest aquí abans del 16 de maig. Download Nickelback Nickelback, Bruno Marks download

26 d'abril de 2012
La taxa a les transaccions financeres: la caiguda dels mites

18 d'abril de 2012
XIII Conferència de la UNCTAD
Els propers dies 21-26 d'abril es celebra a Doha (Qatar) la XIII Conferència de la UNCTAD gairebé en paral·lel amb la celebració de la Reunió de Primavera de les Institucions de Bretton Woods (Grup del Banc Mundial i Fons Monetari Internacional). Les dues reunions han estat rodejades de polèmica degut al nomenament del nou president del Banc Mundial i la carta firmada per personal de la UNCTAD en la qual es denúncia el boicot que està patint el organisme per part dels països industrialitzats.
Veure més
16 d'abril de 2012
El Fòrum Social Català torna aquest 2012
El Fórum Social Català es torna a celebrar aquest 2012 amb un format innovador. Durant aquest mes d'abril s'estan celebrant unes sessions per tal de presentar les més de 90 propostes inscrites al voltant dels sis eixos temàtics. El Fòrum UBUNTU hi participa com ha vingut fent en les anteriors edicions, presentant una proposta sobre 'La mediatització de la Taxa Tobin. Què implica i perquè la volem la societat civil' que es presentarà aquest proper 21 d'abril a les 12h.
Veure més
19 de març de 2012
Mobilizació a Chicago per a una ITF durant la cimera del G8
En motiu de la celebració de la Cimera del G8 als Estats Units al mes de maig, l'associació National Nurses United està organitzant una manifestació per demanar l'aplicació d'un Impost a les Transaccions Financeres a la que el Fòrum UBUNTU s'ha sumat.
Veure més
17 de febrer de 2012
Acte del Fòrum UBUNTU

8 de febrer de 2012
El Fòrum UBUNTU participa a la Conferència de Helsinki +10
El Fòrum UBUNTU participa, per invitació del govern finlandès, a la Conferència de Hèlsinki +10 que es du a terme a Hanasaari (Hèlsinki) els dies 13 i 14 de Febrer.
Veure més
27 de gener del 2012
El Fòrum UBUNTU, present i actiu en el Fòrum Social Temàtic

De camí cap a la Conferència sobre Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides de Rio de Janeiro el proper mes de juny, coneguda com a Rio+20, es celebra a Porto Alegre (Brasil) un Fòrum Social Temàtic sobre Crisi Capitalista, Justícia Social i Ambiental. El Fòrum UBUNTU present des de fa anys en el procés del Fòrum Social Mundial i seguint el procés de Rio+20, organitza dues activitats autogestionades i participa en les discussions del Grup Temàtic de Governança i Arquitectura de Poder.
Veure més
16 de gener de 2012
Chico Whitaker i el Fòrum Social Mundial
En Chico Whitaker, un dels 'pares' del Fòrum Social i amic del Fòrum UBUNTU des de fa molts anys, reflexiona sobre les noves formes de construcció d'alternatives en paral·lel al procés del Fòrum Social Mundial que ja té més de deu anys d'història. En el seu 'somni' ens ensenya com imaginar és possible i necessari per a fer un altre món.
Veure més

2 de desembre de 2011
Activitats del fòrum Ubuntu en el marc del 5è diàleg d'Alt Nivell de les Nacions Unides sobre Finançament al Desenvolupament (6 - 8 de desembre de 2011)

  • 7 de Desembre Side Event d'UBUNTU i ITUC
Alimentant el Desenvolupament
El rol del finançament innovador al desenvolupament i les seves implicacions en la governança econòmica
UN NLB Conference Room 4
1:15 - 2:30 pm
Veure més

  • 6 de Desembre Fòrum de la Societat Civil
La visió sobre Finançament al Desenvolupament que va ser aprovada dins del Consens de Monterrey fa deu anys, està molt lluny d'ésser realitat. Els esdeveniments recents - de la crisi financera global de 2008-9 als actuals alçament democràtics en el món àrab - demostren que l'actual sistema econòmic internacional no recolza un desenvolupament equitatiu i un creixement sostenible.
Veure més
25 de novembre de 2011
In memoriam: Danielle Mitterrand
El passat 22 de novembre Danielle Mitterrand va morir després d'una vida plena de compromís i dedicació. Des del Fòrum UBUNTU volem expresar la tristesa per la seva pèrdua. Presidenta de la Fundació Francés Libertés, persona profundament compromesa, ens ha honorat amb la seva presència i col·laboració durant molts anys. Des d'aquí volem transmetre el nostre recolzament a la família i amics d'aquesta dona que, com molts, va defendre i creure que 'Un altre món és possible'.
Article de Federico Mayor Zaragoza (Font:IPS)
25 d'octubre de 2011
Proposta de Tractat Multilateral per una Taxa a les Transaccions Financeres
El 21 d'octubre es va celebrar a París, en el marc de la presidència Francesa del G20, una Conferència d'Alt Nivell pel Desenvolupament sota el títol "G20 Desenvolupament: Solucions per un nou món". Una de les seves sessions es va dedicar a la qüestió del finançament innovador al desenvolupament, raó per la qual el Fòrum UBUNTU va participar en aquest encontre.
Veure més
24 d'octubre del 2011
Taula Rodona d'Ubuntu:


"Sobirania alimentària i
democràcia global:
nous camins per eradicar la fam."

El proper dilluns 24 d'octubre del 2011 a les 18h es durà a terme a la Sala Plató del Pati Manning la Taula Rodona, organitzada pel Fòrum UBUNTU, "Sobirania alimentària i democràcia global: nous camins per eradicar la fam."
Veure més
20 de setembre de 2011
Side Event d'Ubuntu:
"Innovar en justícia, innovar en finances: Hora d'un impost sobre transaccions financeres"
Nova York, 22 setembre de 2011
El Fòrum UBUNTU va organitzar el passat dia 22 de setembre un side-event en paral·lel a la inauguració d'un nou període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York. L'acte va comptar amb la col·laboració del Global Policy Forum, el Center of Concern, Stamp Out Poverty i el UN-NGLS, al voltant de la temàtica de l'aplicació d'algun tipus d'impost a les transaccions financeres per finançar el desenvolupament (veure més).
Veure més
06 de setembre de 2011
"Impostos sobre transacciones financeres per un món més just: aquí i ara." París, 14 de setembre de 2011

Impostos sobre transaccions financeres
per un món més just: aquí i ara


Dimecres, 14 de setembre de 2011
9.00 - 12.30
Sala 4, UNESCO
7 Place de Fontenoy, 75015 Paris

Veure més

Notícies Veure totes

04 novembre 2011 — Directors de 64 organitzacions (36 del Sud i 28 del Nord) de 33 països (21 del Sud i 12 del Nord) van enviar el passat 19 d'octubre una carta, en nom de la campanya Més enllà del 2015, al Secretari General de les Nacions Unides.
L'objectiu de la carta es compartir amb el Secretari General tot un seguit de recomanacions i mesures d'acció que maximitzarien les possibilitats de NNUU de liderar un acord post 2015 (data límit per l'assoliment dels ODM) que inclogués els principis bàsics de lideratge, substància, responsabilitat i legitimitat.<
El Fòrum UBUNTU, com a integrant de la plataforma, s'ha unit a la iniciativa firmant la carta que es pot consultar aquí.


Notícies Veure totes

01 agost 2011Beyond 2015 és una campanya internacional que engloba més de 150 organitzacions de més de 50 països entre les quals s'hi troba el Fòrum UBUNTU. El seu objectiu és reactivar i accelerar el procés posterior a 2015, data de cumpliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Una de les primeres accions que s'han fet ha sigut l'enviament d'una carta al Secretari General de les Nacions Unides per a demanar-li que "alenti a l'Assemblea General a començar a treballar al 2011 per establir un procés per a crear una agenda del desenvolupament més enllà del 2015". Pots consultar la carta i conèixer la campanya en aquest link.


Notícies Veure totes

07 juliol 2011 — Una de les recomanacions que va sorgir de la Conferencia sobre la crisi Econòmica i Financera mundial i el seu impacte en el desenvolupament, que es va celebrar a les Nacions Unides al 2009, fou la creació d'un Grup d'Experts sobre temes econòmics i financers dins de les Nacions Unides. Tot un seguit d'organitzacions de societat civil estem demanant la seva discussió i implementació en la propera reunió de l'ECOSOC durant aquest juliol. Pots consultar la petició aquí.

23 de Juny de 2011
Governança Econòmica Global, Desigualtats Globals i el rol de les Nacions Unides

El President de l'Assemblea General de les Nacions Unides, el suís Joseph Deiss, ha convocat al llarg de 2010 i 2011 una sèrie de debats sobre diferents temàtiques. Aquest proper dimarts 28 de juny es du a terme el que tractarà sobre "Governança mundial". En el marc d'aquest debat, i amb la importància que aquesta temàtica té pel Fòrum UBUNTU, hem organitzat conjuntament amb la Friedrich Ebert Stiftung un acte paral·lel sota el títol de "Governança Econòmica Global, Desigualtats Globals i el rol de les Nacions Unides". Pots consultar el programa de l'acte en anglès aquí.

Veure més

13 de maig de 2011
El fòrum UBUNTU i els diferents processos internacionals el 2010/2011

UBUNTU NEWSLETTER — Nº 17 — Maig 2011

12 de maig de 2011
Task Force on Financial Integrity

La Task Force on Financial Integrity & Economic Development és una coalició global d'organitzacions de societat civil internacional i més de 50 governs que treballen conjuntament per tal d'aconseguir una major transparència en el sistema financer global en benefici dels països en desenvolupament. Des d'aquest mes de maig el Fòrum UBUNTU en forma part com a organització membre per tal de contribuir en les reformes que portin a una nova governança mundial, especialment en l'àmbit econòmic i financer.


Notícies Veure totes

23 febrer 2011 — Un nombrós grup d'ONG que treballen en el procés de Finançament pel Desenvolupament (FpD) dins de les Nacions Unides ha enviat una carta a les Institucions de Bretton Woods (Banc Mundial i Fons Monetari Internacional) per tal de demanar la seva implicació real en el procés de FpD dins del sistema de les Nacions Unides, i concretament en la reunió de primavera de l'ECOSOC amb aquestes institucions, l'Organització Mundial del Comerç i la UNCTAD i que es vol reduir a només un dia. Consulta les cartes al BM i al FMI

15 de febrer de 2011
Robin Hood Tax. Dia d'Acció Global

Veure més

12 de febrer de 2011
Febrer 2011 - Fòrum Social Mundial, Dakar

Veure més


Notícies Veure totes

22 novembre 2010 — Del 29 de novembre al 10 de desembre es celebra a Cancún (Mèxic) una nova Conferència de les Parts del Conveni Marc de Nacions Unides pel Canvi Climàtic. Aquest reunió, posterior al fracàs de la del desembre passat a Copenhaguen, hauria d'establir el relleu del Protocol de Kyoto, que expira el 2012. Les perspectives d'èxit no són molt altes pels interessos existents, però la societat civil continua fent pressió amb força per aconseguir un acord ambiciós, just i jurídicament vinculant. Per a més informació i el seguiment de la Conferència pots consultar la web d'IPS, de Third World Network o d'IISD.

17 de setembre de 2010
Comunicat UBUNTU - Una necessitat imperiosa i justa: És l'hora d'aplicar una taxa sobre les transaccions internacionals de divises!!

Comunicat: Una necessitat imperiosa i justa - Veure més

Veure més

16 de juliol de 2010
Grup Internacional d'Experts confirma la viabilitat de la Taxa Tobin i en recomana la seva aplicació

Avui, 16 de juliol, un grup d'experts provinents del món acadèmic1 i del sector financer2 han confirmat la viabilitat i l'oportunitat d'aplicar un impost a les transaccions financeres, per tal de generar els recursos necessaris per acomplir els compromisos contrets amb els països en desenvolupament. Els experts han elaborat un estudi detallat sobre la viabilitat d'aquest mecanisme, responent així a la sol·licitud d'un grup de 12 governs, que van encarregar el document el novembre de 2009. Aquests governs (Alemanya, el Regne Unit, Japó, França, Bèlgica, Noruega, Senegal, Brasil, Espanya, Corea, Àustria i Xile) formen part del Grup Pilot sobre Finançament Innovador per al Desenvolupament, comprès per 55 països i organitzacions internacionals i de la societat civil, entre les quals figura el Fòrum UBUNTU, d'ençà la seva incorporació el 2006.

Veure més


Notícies Veure totes

13 juliol 2010 — La Fundación Cultura de Paz, presidida per en Federico Mayor Zaragoza, ha elaborat el comunicat "En tiempos de crisis soluciones para la gente", que pots consultar i adherir-te aquí.


Notícies Veure totes

12 juliol 2010 — El passat 2 de juliol les Nacions Unides, en una decisió històrica, van adoptar la resolució GA/10959 de l'Assemblea General, per la qual es crea una nova entitat per a l'empoderament de la dona i la igualtat de gènere. Aquesta entitat (UN Women) reforça i fusiona les quatre entitats ja existents per tal de donar coherència a totes les qüestions de gènere.

21 de juny de 2010
In memoriam: José Saramago

Des del Fòrum UBUNTU volem expressar la nostra tristesa per la pèrdua d'en José Saramago. Escriptor reconegut, Premi Nobel de Literatura, persona profundament compromesa, ens ha honrat amb el seu suport i col·laboració. Des d'aquí el nostre recolzament a la família i amics d'aquest mag del llenguatge.

http://whatsnewlili.files.wordpress.com/2009/08/jose-saramago1.jpg

Notícies Veure totes

17 juny 2010 — Els passats dies 10 i 11 de juny es va celebrar a Brasília un seminari internacional organitzat per IPEA amb el títol de 'Tributació sobre fluxos financers per a un món millor'. La reunió va comptar amb la presència d'experts internacionals, representants d'estats, i de membres del Grup Pilot sobre Finançament Innovador per al Desenvolupament, que van discutir la viabilitat i la idoneïtat de l'aplicació d'un impost sobre les transaccions financeres, així com la necessitat de mobilització política per a poder finalitzar amb la crisi del desenvolupament i la manca de finançament que s'hi relaciona. Es pot trobar més informació sobre el seminari així com una versió electrònica d'un llibre que recull diversos textos relacionats amb la temàtica a la web d'IPEA.
Aquestes són propostes que el Fòrum UBUNTU i els seus membres porten defensant des de fa temps i que, en el context internacional en el que vivim, són més necessàries que mai.


Notícies Veure totes

04 juny 2010 — El proper 5 de juny es celebra el Dia Mundial del Medi Ambient. En un any on les negociacions sobre el canvi climàtic tornen a desembocar en la COP16, aquest 2010 a Mèxic DF, i després del fracàs de la Cimera de Copenhage, la reclamació de la societat civil, a la qual el Fòrum UBUNTU s'adhereix, es manté en la crida d'un acord \"Just, ambiciós i legalment vinculant\", on el que es coneix com \"finançament climàtic\" estigui al centre de l'agenda climàtica!!


Notícies Veure totes

26 maig 2010 — Des de finals de 2004 les propostes per l'aplicació de mecanismes innovadors per al finançament al desenvolupament han anat en augment a través de diferents iniciatives. Federico Mayor Zaragoza ha recopil·lat algunes d'elles en un document que pots consultar aquí!!

20 de maig de 2010
El Fòrum UBUNTU al suplement de Cooperació del diari Avui

Diari Avui, Cooperació - Institucions per al segle XXI

El passat 12 de maig el diari Avui va dedicar el seu suplement de cooperació a la temàtica de la reforma del sistema de les Nacions Unides. El Fòrum UBUNTU i la seva Campanya per la Reforma del sistema d'Institucions Internacionals en vam ser els protagonistes. Pots consultar els documents aquí.


Notícies Veure totes

20 maig 2010 — El passat 12 de maig el diari Avui va dedicar el seu suplement de cooperació a la temàtica de la reforma del sistema de les Nacions Unides. El Fòrum UBUNTU i la seva Campanya per la Reforma del sistema d'Institucions Internacionals en vam ser els protagonistes. Pots consultar els documents aquí.


Notícies Veure totes

14 abril 2010 — Destaquem que el Parlament Europeu va aprovar el passat 25 de març una resolució relativa als Efectes de la crisi financera i econòmica mundial en els països en desenvolupament i en la cooperació al desenvolupament.

Des d'UBUNTU considerem que es tracta d'un pas important ja que el Parlament Europeu demana:
- l'aplicació d'un impost internacional sobre les transaccions financeres per generar recursos addicionals pel finançament al desenvolupament, i es demana a la Comissió Europea que presenti una comunicació al respecte (par.30,31);
- una regulació clara sobre els paradisos fiscals, degut a l'impacte negatiu que tenen als països en desenvolupament (par.60,61,62);
- i una reforma de la cooperació internacional al desenvolupament i de la governança econòmica mundial. (par.8,22).

Pots descarregar la resolució en PDF, o consultar-la aquí!!

Aquesta resolució ha estat presa en base a un informe presentat el 9 de març, del que en fou ponent l'Eurodiputat Enrique Guerrero, i que es pot consultar aquí!!


Notícies Veure totes

19 març 2010 — El pròxim 22 de març es celebra el Dia Mundial de l'Aigua. Arreu del món es convoquen multitud d'actes per conmemorar aquest dia i per conscienciar de la importància que l'aigua té pel desenvolupament, entre ells un Diàleg d'Alt Nivell a la seu de Nacions Unides. Aquest any Nacions Unides vol donar importància a la qualitat en la gestió de l'aigua per part de governs, organitzacions i la població. Pots consultar la seva web dedicada al Dia Mundial de l'aigua!!

4 de març de 2010
Una necessitat imperiosa i justa

UBUNTU NEWSLETTER — II època / Nº 1 — Febrer-Març 2010

Notícies Veure totes

03 març 2010 — El pròxim dia 8 es celebra el Dia Internacional de la Dona. La Comissió sobre l'Estatus de la Dona celebra la seva 54ª sessió a principis de març, coincidint aquest 2010 amb la revisió dels 15 anys de la Declaració de Pequín (Pequín+15). En paral·lel s'ha celebrat al febrer el Fòrum Global 2010 d'ONG per la Dona amb una gran participació de la societat civil.

Pàgina següent
 24 2014 | Optimitzat 1024x768 |  webmaster |  Fòrum UBUNTU |  crèdits